b.4 – Contributii ale vizitatorilor acestei pagini

Multumiri fratelui Nelu Osiac pentru contributie 

„Un profesor de filosofie statea in fata clasei avand pe catedra cateva lucruri. Cand ora a inceput, fara sa spuna un cuvant, a luat un borcan mare gol, pe care l-a umplut cu mingi de tenis. 

I-a intrebat pe studenti daca borcanul este plin si acestia au convenit ca era. 

Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. Pietricelele au umplut golurile dintre mingile de tenis. 

I-a intrebat din nou pe studenti daca borcanul era plin iar acestia au fost de acord ca era. Profesorul a luat dupa aceea o cutie cu nisip pe care l-a turnat in borcan. Firesc nisipul a umplut de tot borcanul. 

I-a intrebat din nou pe studenti cum statea treaba iar acestia au raspuns in cor „pliiin”! Profesorul a scos de sub catedra doua cesti cu ceai pe care le-a turnat in borcan umplandu-l de aceasta data definitiv. Studentii au ras. 

Dupa ce hohotele s-au domolit, profesorul a spus: 

„Acum as dori sa intelegeti ca acest borcan reprezinta viata voastra. Mingiile de tenis reprezinta lucrurile importante pentru voi: familie, copii, sanatate, prieteni si pasiunile voastre. Daca totul ar fi pierdut in afara de acestea, viata voastra ar fi tot plina. 

Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteaza pentru voi: serviciul, casa, masina, iar nisipul e restul lucrurilor marunte. Daca veti incepe cu nisipul, nu veti mai avea unde sa puneti mingile de tenis si pietricelele. 

La fel si in viata, daca iti irosesti tot timpul si energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodata timp pentru lucrurile importante pentru tine. Acorda atentie lucurilor importante pentru fericirea ta. Joaca-te cu copiii, iesi cu sotia in oras la cina, joaca tenis, vei avea suficient timp alta data sa faci curat sau sa repari cine stie ce dispozitiv…

Ai, in primul rand grija de mingile de tenis, ele conteaza cu adevarat. Stabileste-ti prioritatile, restul e doar nisip.” 

Unul dintre studenti a ridicat mana interesandu-se ce reprezentau cele doua cesti cu ceai. Profesorul a zambit: 

„Ma bucur ca intrebi asta, ele vor doar sa arate ca, oricat de plina ar parea viata ta, este loc intotdeauna pentru doua cesti cu ceai, impreuna cu un prieten.” ”

Nelu Osiac

———————————————————————————